General Motors získal veľký úver na reštrukturalizáciu Opela

06.11.2012 Celý región

Detroit 6. novembra (TASR) - Reštrukturalizácia Opela, nemeckej dcéry amerického koncernu General Motors (GM), by nemala stroskotať na nedostatku finančných zdrojov. Jeho vedenie získalo na ďalšie výdavky spojené so zmenami v Opeli úverový rámec vyše 11 miliárd USD (8,61 miliardy eur). Doteraz malo na tento účel len 5 miliárd USD.

Finančný šéf GM Dan Ammann v detroitskej centrále v pondelok (5. 11.) uviedol, že koncern teraz disponuje dostatočným zdrojom likvidity a finančnej flexibility. Ak by bolo treba, úvery si môže zobrať aj v iných menách, nielen v dolároch. GM si môže kedykoľvek požičať peniaze od 35 bánk v 14 krajinách.

Nadchádzajúce hlboké zmeny v Opeli budú drahé. Automobilka sa bude musieť zbaviť nadbytočných výrobných kapacít. Predpokladá sa, že reštrukturalizáciu neprežije jej bochumský závod.

Podnikanie GM v Európe produkuje už viac ako desať rokov stratu. Slabé výsledky prinieslo aj úsilie jeho vedenia po finančnej a ekonomickej kríze z roku 2008. Dosiahnutie vyrovnanej bilancie medzi nákladmi a tržbami sa odkladá z roka na rok. Podľa najnovších údajov by sa mal tento cieľ, bez zarátania mimoriadnych jednorazových výdavkov na reštrukturalizáciu, dosiahnuť až okolo roku 2015.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región